20.5.2022. 8:15
0
G7 će dati Ukrajini sredstva koja su joj potrebna
Američka ministarka finansija Janett Jelen rekla je da su se finansijski lideri G7 složili da obezbijede Ukrajini finansijska sredstva koja su joj potrebna u borbi protiv ruske invazije.

Jelen je, govoreći novinarima nakon prvog dana sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7, odbila da potvrdi cifru od 18,4 milijarde dolara obećanu u nacrtu saopštenja grupe u koji je Rojters imao uvid.

Jelen je rekla da su obećanja o finansiranju Ukrajine tokom sastanka premašila 15 milijardi dolara za koje je Kijev procijenio da su mu potrebni u naredna tri mjeseca da nadoknadi izgubljene prihode jer rat razara ekonomiju Ukrajine.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.  Paket američke pomoći od 40 milijardi dolara uključivao bi 7,5 milijardi dolara nove ekonomske pomoći, dok je Evropska komisija obećala devet milijardi eura za Ukrajinu, rekla je Jelen. Druge zemlje, uključujući Kanadu i Njemačku, obećale su dodatne iznose.

“Poruka je bila: ‘Mi stojimo iza Ukrajine. Skupićemo zajedno sredstva koja su im potrebna da prođu kroz ovo'”, rekla je Jelen

Sastanak G7, grupe sedam najrazvijenih zemalja završava se 20. maja.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.