20.5.2022. 9:09
0
Pentagon otkrio sadržaj novog paketa sigurnosne pomoći Ukrajini
Sljedeći paket sigurnosne pomoći Ukrajini, koji je u četvrtak najavio američki predsjednik Biden, uključivat će oružje i opremu u ukupnoj vrijednosti od oko 100 miliona dolara.

“Paket uključuje: 18 haubica od 155 mm, 18 taktičkih vozila za vuču haubica kalibra 155 mm”, rekao je sekretar za štampu Pentagona John Kirby na brifingu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

On je pojasnio da ovaj broj artiljerijskih oruđa odgovara naoružanju artiljerijske baterije.   Osim toga, prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine će dobiti tri radara protiv artiljerije AN/TPQ-36.

"Ovo je protivartiljerijski sistem, o kojem smo ranije govorili, a koji je već isporučen Ukrajini", rekao je Kirby.


Naglasio je da će isporuka te i druge opreme biti "vrlo, vrlo brzo".  Sekretar za štampu Pentagona je također rekao da je američka strana u "stalnom kontaktu" sa ukrajinskim kolegama kako bi pratila sve hitne potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

Aktuelni paket, koji je najavio predsjednik SAD-a, dodijeljen je u okviru finansiranja prethodnog zakona velikih razmjera koji je predviđao odgovor na agresiju Rusije izdvajanjem 13,6 milijardi dolara.

Kako je objavljeno, 19. maja je američki predsjednik Joe Biden najavio dodjelu sljedeće tranše sigurnosne pomoći Ukrajini.  On je također pozdravio nacrt zakona koji je usvojio američki Kongres o isplati dodatnih 40 milijardi dolara za odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.

Sekretar za štampu Pentagona je također rekao da je američka strana u "stalnom kontaktu" sa ukrajinskim kolegama kak sadržaj novog paketa sigurnosne pomoći Ukrajini.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.