25.5.2022. 19:37
0
Danska od Nizozemske dobija vakcine protiv majmunskih boginja
Danska će ove sedmice dobiti 200 vakcina protiv majmunskih boginja iz Nizozemske i radi na kupovini još hiljada, dok ta zemlja razmišlja o vakcinaciji bliskih kontakata zaraženih bolešću, rekao je u srijedu njen ministar zdravlja.

- U petak ćemo dobiti 200 vakcina protiv majmunskih boginja u saradnji s nizozemeskom vladom - rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke za javni servis DR.

- Pored toga, radimo na kupovini 2.000-3.000 vakcina za naš hitni odgovor - dodao je Heunicke.

Vakcine će najvjerovatnije biti one koje proizvodi danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic (BAVA.CO), čija je vakcina protiv velikih boginja odobrena u Sjedinjenim Državama za upotrebu protiv majmunskih boginja.

Bavarian je u srijedu povećao izglede za prodaju nakon što je potpisao drugi ugovor u sedmici s nepoznatom zemljom za isporuku svoje vakcine.

Danska zdravstvena uprava saopćila je da istražuje mogućnost vakcinacije ljudi koji su bili u bliskom kontaktu s osobom zaraženom bolešću.

U Evropi i Sjevernoj Americi bilo je više od 200 sumnjivih ili potvrđenih slučajeva majmunskih boginja - bolesti koja se obično nalazi u zapadnoj i centralnoj Africi - prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.