26.5.2022. 8:25
0
Marcos: Suprotstavit ćemo se svakoj kineskoj akciji u Južnom kineskom moru
Novoizabrani predsjednik Fiipina Ferdinand Marcos obećao je u četvrtak da će spriječiti svako strano uplitanje u unutrašnje stvari njegove zemlje, da će je braniti kao suverenu teritoriju, te da će se suprotstaviti svakoj kineskoj akciji u Južnom kineskom moru.

U svojim najoštrijim izjavama do sada o njegovim namjerama u bavljenju odnosima s Kinom, Marcos, koji preuzima dužnost 30. juna, kazao je da će se oduprijeti svakom izazovu iz Pekinga i da će se držati presude iz 2016. godine Međunarodnog arbitražnog suda u korist zaštite filipinskih ekonomskih interesa u regiji Južnog kineskog mora.

- Tu nema prostora za manevriranje. Naša suverenost je svetinja. Nećemo praviti kompromise po bilo kom pitanju - izjavio je Marcos u intervjuu sa svojim novim sekretarom za odnose s javnošću, koji je objavljen na njegovoj Facebook stranici.

- Mi smo suverena zemlja s funkcionalnom vladom. Niko nam ne treba govoriti kako da upravljamo vlastitom zemljom - kazao je.

- Tu nema prostora za pregovore. To je svetinja i ne smije se kršiti - dodao je.
Marcos, sin diktatora svrgnutog u narodnom ustanku u 1986. godini, izjavio je da neće dopustiti teritorijalno kršenje ogromne obale filipinskog ahipelaga niti ekskluzivne ekonomske zone dugačke više od 300 kilometara.

- Kako da to učinimo? Mi uporno razgovaramo s Kinom čvrstim glasom - izjavio je Marcos, prenosi Reuters.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.