26.5.2022. 10:12
0
Japanske i američke snage izvele zajednički let borbenim avionima
Japanske i američke snage izvele su zajednički let borbenim avionima iznad Japanskog mora, saopćilo je u četvrtak japansko Ministarstvo odbrane, kao očiti odgovor na zajednički let rusko-kineskog bombardera dok je američki predsjednik Joe Biden bio u Tokiju.

Zajednički let Japana i SAD-a u srijedu trebao je "potvrditi kombinirane sposobnosti japanskog SDF-a i američkih snaga i dodatno ojačati savez Japana i SAD-a", stoji u saopćenju Zajedničkog štaba japanskih snaga za samoodbranu koji navodi da se na taj način osigurava najveća spremnost za odgovor na bilo koju hitnu situaciju. 

Let je također održan nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila tri projektila, uključujući interkontinentalni balistički projektil, prema moru između Korejskog poluotoka i Japana, zbog zabrinutosti od pokretanja još jednog nuklearnog testa Pjongjanga. Projektili su pali u vode izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, javio je AP.

Kineski i ruski strateški bombarderi izveli su u utorak zajedničke letove u blizini Japana, saopćilo je japansko Ministarstvo odbrane, dok je Biden razgovarao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom i njihovim kolegama iz Indije i Australije za Quad, indo-pacifičku sigurnosnu i ekonomsku koaliciju zamišljenu da bude protuteža rastućem uticaju Kine u regiji.

(FENA/A. Balićevac)

SADJapan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.