27.5.2022. 13:13
0
Čečeni optužuju Ruse: Otimaju nas i koriste kao topovsko meso u Ukrajini
Građani Čečenije tvrde da ih otimaju protiv njihove volje i prisiljavaju da se bore kao ‘dobrovoljci’ u invaziji na Ukrajinu, ističe nekoliko organizacija za ljudska prava.

Grupa za ljudska prava u Čečeniji koja se zalaže protiv korupcije i ruske propagande, 1Adat, također je izvijestila o masovnim otmicama Čečena.

‘Oteti su dužni potpisati papir u kojem piše da se dobrovoljno javljaju za odlazak u Ukrajinu, inače im prijete da će im izmisliti kaznene slučajeve’, navodi 1Adat u priopćenju. ‘Svako ko ide u Ukrajinu na ovaj način bit će korišten na prvoj crti fronta, kao topovsko meso.’

Vayfond, druga organizacija za ljudska prava, rekla je ranije ovog mjeseca da je primila ‘desetke’ poruka od ljudi u Čečeniji koji tvrde da su ih prisilili da se pripreme za odlazak u Ukrajinu, unatoč činjenici da nisu bili pripadnici policije ili vojske.

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov, koji je jedan od najagresivnijih pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, također je sugerirao da bi građanima koji se dobrovoljno bore u Ukrajini moglo biti plaćeno 300.000 rubalja.

Smatra se da je nasilno novačenje boraca u Čečeniji najnoviji pokazatelj da ruske trupe posustaju u Ukrajini. Izgubili su desetke hiljada vojnika tokom tri mjeseca rata, prema ukrajinskim vojnim podacima, toliko da su morali napustiti neke ambiciozne ciljeve u ratu i pregrupirati se kako bi usredotočili svoj napad na istok Ukrajine.

U posljednje vrijeme ruskim snagama je ‘teško’ voditi rat u Ukrajini, istakao je Kadirov prošle sedmice u Moskvi. Ranije je kazao da je u Ukrajini pomogao Rusiji u ratnim naporima. I premda je Kremlj negirao Kadirovljeve tvrdnje – glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ‘ne zna’ da je Kadirov u Ukrajini. Prema brojnim obavještajnim službama, čečenski borci, odnosno njih nekoliko hiljada, doista su raspoređeni na frontu, prvenstveno u sektorima Mariupolj i Lugansk.

Prema britanskom ministarstvu odbrane, čečenske borbene snage prvobitno su uključivale pojedinačne dobrovoljce i jedinice Nacionalne garde, a Kadirov i njegov rođak Adam Delimhanov imali su kontrolu nad raspoređivanjem vojnika.

Ukrajinski obavještajci također su optužili Čečeniju da je regrutirala borce za rat u Ukrajini, a glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine objavila je popis imena 2425 čečenskih boraca koji su navodno sudjelovali u borbama ranije ovog mjeseca.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.