27.5.2022. 22:56
0
Tužilac Međunarodnog kaznenog suda pozvao Rusiju da sarađuje u istrazi o Ukrajini
Rusija mora sarađivati u istrazi Međunarodnoga kaznenog suda (ICC/MKS) o navodnim ratnim zločinima nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je glavni tužilac suda za AFP.

"Poziv je tu. Moja su vrata otvorena i nastavit ću kucati na vrata Ruske Federacije", rekao je Karim Khan u razgovoru za francusku novinsku agenciju na sudu u Den Haagu.

"Ako postoje optužbe od strane Ruske Federacije, ako postoje informacije kojima raspolaže, ako vodi svoje istrage i kaznene progone ili ima važne informacije, neka ih podijeli s nama", dodao je.

Britanski odvjetnik je usto istaknuo da bi se krivce za ratne zločine moglo izvesti pred sud, ali nije htio reći hoće li jednog dana među osumnjičenicima biti i ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Kijev prihvatio nadležnost Suda

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a, ali Kijev je prihvatio nadležnost Suda i surađuje s uredom tužitelja u svojoj istrazi o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim na njegovu teritoriju, navodi agencija Hina, prenosi Index.hr. 

Tužilac je četiri dana nakon početka ruske invazije najavio istragu o situaciji u Ukrajini koju su poslije odobrili deseci zemalja članica ICC-a. Rusija pak tvrdi da su optužbe za ratni zločin lažne, a Vladimir Putin je opravdao invaziju optuživši Ukrajinu za "genocid" na istoku zemlje.



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.