28.5.2022. 12:51
0
Amerika plaća privatnim satelitskim firmama da špijuniraju Putinovu ratnu mašinu stroj: Njihovi snimci serviraju ruske položaje
Jedna od najvećih američkih obavještajnih agencija National Reconnaissance Office (NRO) angažirala je tri komercijalne satelitske firme za pomoć u špijuniranju ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Nacionalni ured za izviđanje koji ima najmanje 50 vlastitih satelita za prikupljanje obavještajnih podataka, potpisao je ugovor težak nekoliko milijardi dolara s vodećim firmama koje su prednjačileu razotkrivanju ruskih pokreta u Ukrajini, uključujući i zadnju pljačku žitarica. Riječ je o Maxar Technologiesu, potom firmi BlackSky sa sjedištem u Herndonu u Virginiji te firmi Planet Technology iz San Francisca, piše Slobodna Dalmacija.

Tri privatne firme upravljaju flotom satelita i imaju utjecajnu ulogu u otkrivanju ruskih raketnih položaja i kretanja trupa, tako da su se Pentagon i NRO počeli oslanjati na njihove snimke koliko i na one sa svojih satelita.

Komercijalni sateliti koji su manji i jeftiniji, sjajno rade koristeći najnoviju tehnologiju i postali su desna ruka Pentagonu.

“NRO ima dugogodišnju strategiju kupnje onoga što možemo, izgradnje onoga što moramo”, komentirao je Chris Scolese, direktor NRO-a.

Svemirske slike NRO-a i komercijalnih satelita odigrale su presudnu ulogu u pomaganju Ukrajincima u obrani još od početka invazije kad su iz minute u minutu pratili manevre ruskih snaga na ukrajinskoj granici. Snimci visoke rezolucije koje je napravio američki Maxar Technologies, sa sjedištem u Westminsteru prve su otkrile što Putin sprema nekoliko dana prije invazije. Većina svijeta tad je vjerovala kako neće biti rata, no svemirske snimke gomilanja vojske na granici s Ukrajinom faktografski su detektirale Putinove namjere.

I jučer je Maxar Technologies objavio snimke koje pokazuju ruski vojnici i oprema zauzimaju selo Kolodjazi, sjeverno od Limana, grada koji je važno prometno čvorište.

Maxar Technologies, s kojim je NRO sklopio desetogodišnji ugovor vrijedan 3,24 milijarde dolara, ove je sedmice objavio satelitske snimke na kojima su prikazana dva teretna broda pod ruskom zastavom, Matros Pozynich i Matros Koshka, kako krcaju ukradeno ukrajinsko žito u luci Sevastopolj na Krimu.

“Maxar je partner američke vlade više od dvije decenije i ponosni smo što nastavljamo služiti toj misiji pod EOCL-om,” rekao je predsjednik i izvršni direktor Maxara Dan Jablonsky.

Rat u Ukrajini donio je jednu posve novu svemirsku dimenziju ratovanja u kojoj su se presudnima pokazali i sateliti Elona Muska, vlasnika i osnivač SpaceX-a. On je uslugu satelitskog širokopojasnog interneta Starlink u Ukrajini besplatno aktivirao već 26. februara, samo dva dana nakon početka ruskog napada. Starlink je postao ukrajinski informacijski spas, povezujući sustave posve ruiniranih gradova, bolnica, hitnih službi, vatrogasaca i mobilnih zapovjednih centara ukrajinske vojske te služeći kao glavna platforma za napade dronovima na ruske tenkovske kolone.

I na dan predaje u Azovstalu, kada oko čeličane nije ostao ni kamen na kamenu, zahvaljujući Starlinku vojnici Azova su imali kontakt s vanjskim svijetom.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.