28.5.2022. 21:00
0
Zaharova: SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini
Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je danas da SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini "lišavajuc´i je rezervi žita" jer će Kijev, kako je rekla, pšenicom plaćati strano oružje koje dobija.

Zaharova je to rekla povodom izjave predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) o traženju mogućnosti za izvoz 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, prenosi TASS.

Žito će se transportovati do evropskih skladišta

Zaharova sumnja da će ukrajinska pšenica biti poslata u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi se spriječila glad, što tvrde SAD i EU, već će, kako je rekla, vozovima, kamionima i riječnim brodovima žito biti prevezeno u Njemačku, Poljsku, Litvaniju, Rumuniju i Bugarsku.

- Međutim, u stvarnosti se žito transportuje do evropskih skladišta. Organizovane su željezničke, kopnene i riječne maršrute za dostavljanje do krajnjih odredišta u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumunijii Bugarskoj - istakla je ona.

S druge strane, kako je ocjenila, Rusija i dalje ostaje odgovorni učesnik na svjetskom prehrambenom tržištu.

Zaharova je navela da je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primijetila da su cijene dostigle rekordno visok nivo prije februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Indeks cijena hrane porastao za skoro 50 posto

Tako je od 2019. do februara 2022. indeks cijena hrane porastao za skoro 50 posto što se, rekla je Zaharova, "nije desilo krivicom Rusije", a sada su "antiruske sankcije Zapada prekinule veze u svjetskoj logističkoj i transportnoj infrastrukturi" i postale "glavni katalizator" za sadašnje negativne trendove na tržištu hrane u svijetu.

Zaharova se osvrnula i na saopćenja Zapada o blokadi stranih brodova koja su, kako je rekla neosnovana, jer Rusija svakodnevno otvara koridore, ali kijevske vlasti odbijaju da sarađuju, držeći, faktički, njihove posade kao taoce.

- Što se tiče jučerašnjih izjava zvaničnih predstavnika stranih država da je ruska vojska blokirala strane brodove u akvatoriji Crnog i Azovskog mora, oni nemaju veze sa stvarnošću. Luka u Marijupolju ponovo radi nakon što su pripadnici vojnih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike uspostavili kontrolu nad njima, odblokiran je plovni put i stvoreni su uslovi za izlazak brodova iz luke - navodi se u saopćenju Zaharove.  


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.