30.5.2022. 10:00
0
Borrell očekuje zabranu ruske nafte u EU
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je punu nadu o postizanju dogovora na zabranu ruske nafte, uoči dvodnevnog samita u Briselu, na kojem će lideri 27 zemalja sastati kako bi osigurali podršku Kijevu dok ruske snage nastavljaju svoje napade istoku Ukrajine.

Članice EU trebale bi moći postići dogovor o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući nametanje ograničenja na uvoz ruske nafte smatra Borrell.

"Mislim da ćemo danas poslijepodne moći ponuditi šefovima državama članica sporazum", rekao je Borrell za France Info, prenosi Reuters. Kako se navodi, tokom samita biće održana i nova runda razgovora o zabrani uvoza ruske nafte.

"Moramo odlučiti jednoglasno. Bilo je teških razgovora jučer popodne, kao i jutros", rekao je šef EU diplomatije.

Kako navodi Reuters EU lideri bi se trebali na samitu dogovoriti da bi paket sankcija u pripremi trebao uključivati embargo na uvoz ruske nafte kao kaznu za invaziju Moskve na Ukrajinu, ali da će izuzeti isporuke sirove nafte kroz naftovodom.

"Evropsko vijeće se slaže da će šesti paket sankcija protiv Rusije obuhvatiti sirovu naftu, kao i naftne derivate, isporučene iz Rusije u države članice, uz privremenu iznimku za sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom", navodi se u najnovijem nacrtu zaključaka u koje je Reuters imao uvid.

Očekuje se da će na dvodnevnom samitu Unije koji dolazi u trenutku kada je njemački ministar ekonomije Robert Habeck izrazio strah da se jedinstvo bloka "počinje raspadati", biti ponovljena predanost bloka pomaganju naporima Ukrajine da se odbrani i nastavku slanja oružje i finansija Kijevu.

Očekuje se da će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratiti na samitu kako bi izvršio pritisak na lidere EU da uvedu novu rundu ekonomskih sankcija protiv Rusije kako bi se izvršio dodatni pritisak na Moskvu da okonča rat.

Ambasadori se u nedelju nisu uspjeli dogovoriti oko prijedloga kojim bi se do kraja ove godine zabranila isporuka ruske nafte u zemlje EU morem, ali bi se izuzela nafta dostavljena naftovodom koji opskrbljuje Mađarsku, Slovačku i Češku bez izlaza na more.

Komisija je ranije predložila zabranu uvoza sve ruske sirove nafte za šest mjeseci, ali je Mađarska blokirala tu mjeru. Očekuje se da će na samitu ponovno biti otvorena ta rasprava, uključujući prijedloge za okončanje izvoza ruske nafte u roku od pet godina.

Najopipljiviji rezultat samita bit će sporazum o paketu zajmova EU-a u vrijednosti od devet milijardi eura sa komponentom malih bespovratnih sredstava za pokrivanje dijela kamata, kako bi Ukrajina nastavila s radom i isplatila plaće oko dva mjeseca.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.