6.6.2022. 19:18
0
Moskva zabrinuta: Nova američka pomoć Kijevu povećava rizik od izravnog sukoba s Rusijom
Rusija je objavila da će američka odluka o isporuci naprednih raketnih sustava i streljiva Ukrajini povećati rizik od izravne konfrontacije Moskve i NATO-a, prenosi BBC u srijedu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da Moskva "izuzetno negativno" gleda na paket američke vojne pomoći koji će uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS).  Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, namijenjeno je da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage s veće udaljenosti.

SAD je dosad odbijao isporučiti dalekometno topništvo zbog straha da bi se ono moglo upotrijebiti protiv ciljeva u Rusiji.  No američki predsjednik Joe Biden rekao je da će smrtonosna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Moskve i učiniti vjerojatnijim pronalazak diplomatskog rješenja.

Biden je u članku u New York Timesu objavio da će SAD poslati Ukrajini napredne raketne sustave.  Osim oružja, američki predsjednik se dotaknuo drugih ključnih pitanja u sukobu. Naveo je da SAD neće nastojati ukloniti Vladimira Putina s vlasti.

"Koliko god da se ne slažem s gospodinom Putinom... Sjedinjene Države ga neće pokušati svrgnuti. Sve dok SAD i naši saveznici nisu napadnuti, nećemo biti izravno uključeni u ovaj sukob", napisao je, prenosi Hina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja "nema namjeru napasti Rusiju".  SAD je pristao isporučiti precizno navođene rakete, koje mogu doseći ciljeve do 70 kilometara, tek nakon što je dobio jamstva da se oružje neće koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije.


(Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.