8.6.2022. 8:53
0
Amerikanka vodila ISIL-ov ženski bataljon: Obučavala žene i djecu da koriste oružje
Amerikanka je priznala je da je vodila isključivo ženski bataljon Islamske države u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu. Priznala je da je predvodila i trenirala jedinstveni bataljon sa više od 100 žena i djece u Siriji.

42-godišnja Allison Fluke-Ekren priznala je krivicu po jednoj tački za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala više od 100 žena i djevojaka kako bi činile nasilje, prenosi BBC.

Fluke-Ekren bila je majka i učiteljica koja je živjela u Egiptu i Turskoj, nakon čega je postala jedna od vođa islamističke grupe. Napustila je SAD 2011. i radila s terorističkom grupom u Libiji prije Sirije.

Dok je bila u IS-u, vodila je Khatibu Nusaybah, ženski bataljon sa sjedištem u Raqqi u Siriji.

Njezina je primarna uloga bila naučiti žene i djecu da koriste oružje, od pušaka AK-47 i granata do samoubilačkih prsluka, prema dužnosnicima.

Na sudu u Virginiji je priznala da je trenirala samo žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala regrutirati djecu.

“Nismo namjerno trenirali nijednu mladu djevojku”, rekla je, prenosi CNN. Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svjedočiti protiv nje na ročištu za izricanje presude.

Fluke-Ekren, koja je bila poznata pod nadimkom Umm Mohammed al-Amriki, također je živjela u Mosulu, u Iraku, nakon što su ga zarobili borci IS-a.

Prema riječima tužitelja, jedna svjedokinja je posvjedočila da je njena razina radikalizacije bila “izvan ljestvice”, te “11 ili 12” na skali od jedan do 10.

Također je priznala da je razgovarala o napadima na američkom tlu, uključujući univerzitet i trgovački centar.

“Svaki napad u kojem nije ubijen veći broj pojedinaca smatrala je rasipanjem sredstava”, rekla je svjedokinja koja je ranije priznala krivicu.

Dokumenti također otkrivaju da je njezin drugi suprug bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je 2012. napala američki kompleks u Bengaziju u Libiji.

Ona i njezin suprug, koji je kasnije ubijen u zračnom napadu, sastavili su izvješće za vodstvo skupine nakon analize američkih dokumenata preuzetih iz napada u Benghaziju.

Fluke-Ekren je uhapšena u Siriji i odvedena u pritvor u Sjedinjenim Državama u januaru te je optužena za pružanje materijalne podrške ili resursa ISIS-u i urotu. Kada je sutkinja na ročištu spomenula da Fluke-Ekren ima veći broj djece, pitajući jesu li djeca razlog zbog kojeg bi se mogla osjećati pod pritiskom da se izjasni, Fluke-Ekren se rasplakala. Prijeti joj maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za 25. oktobra.

Članovi njezine porodice ranije su zatražili od suda da joj zabrani kontakt s njima.

Prema jednom američkom tužitelju, rođaci kažu da ih jei zdala i mogli bi dati izjave protiv nje na izricanju presude 25. oktobra.


(Admir O.)

ISILSirija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.