12.6.2022. 14:20
0
Članovi nacionalističke grupe Patriot Front uhapšeni tokom planiranja nerede na paradi ponosa
Vlasti su u subotu uhapsile 31 člana američke nacionalističke grupe Patriot Front u blizini parade ponosa u Idahu nakon što ih je policija pronašla sakrivene u stražnjem dijelu kamiona s opremom za borbu protiv nereda.

- Došli su da izazivaju nerede u centru grada - rekao je šef policije Coeur d'Alene Lee White na konferenciji za novinare.

Svih 31 uhapšenih optuženi su za planiranje nereda, što je prekršaj, rekao je White. Proces privođenja je pokrenut u subotu popodne, a optužnice protiv njih biće podignute u ponedeljak, rekao je on.

Na osnovu dokumenata i drugih prikupljenih dokaza, vlasti su otkrile da je grupa planirala nerede u nekoliko područja u centru grada, ne samo u parku gdje se trebala održati parada ponosa, rekao je White.

Policija je u kombiju pronašla opremu za nerede, jednu dimnu bombu, štitnike za potkoljenicu i štitove, rekao je White. Uhapšeni su nosili zakrpe na rukama i logotipe na šeširima koji su ih identifikovali kao pripadnike Patriotskog fronta, rekao je on.

Policija je za ukrcavanje u kamion saznala od anonimnog dojavljivača, koji je rekao da je "izgledalo kao da se mala vojska ukrcava u vozilo" na parkingu hotela, rekao je White. Zvaničnici su ubrzo nakon toga uočili kamion i zaustavili ga, rekao je.

Na snimcima hapšenja objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako muškarci kleče na travi sa rukama vezanim na leđima.

Na poleđini majice jednog od uhapšenih pisalo je "Vratiti Ameriku", prenosi Los Angeels Times.

Policija je odvela muškarce, jednog po jednog, do patrolnih automobila, skinula im maske i potom ih dovela do policijskog kombija.

Uhapšeni su iz najmanje 11 država, uključujući Washington, Oregon, Texas, Utah, Colorado, Južna Dakota, Illinois, Wyoming, Virginia i Arkansas, rekao je White.

Kamion je zaustavljen blizu mjesta gdje je Savez ponosa Sjevernog Idaha održavao događaj Coeur d’Alene "Pride in the Park". Policija je pojačala svoje prisustvo na tom području tokom događaja. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.