12.6.2022. 22:32
0
Stoltenberg: Jasna nam je zabrinutost Turske, mi to ozbiljno shvaćamo
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Turska vitalni saveznik koji igra ključnu ulogu u mnogim aspektima, stoga se ulažu napori da se odgovori na njenu legitimnu zabrinutost.

Tokom posjete Finskoj, Stoltenberg je održao zajedničku konferenciju za novinare s predsjednikom Saulijem Niinistoom.

“Moramo se pozabaviti sigurnosnim problemima svih saveznika, uključujući zabrinutost Turske u vezi s terorističkom organizacijom PKK”, rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, on i njegov tim u stalnom kontaktu sa zvaničnicima Švedske, Finske i Turske.

Na pitanje da li će biti postignut dogovor za učešće navedenih zemalja na Samitu NATO-a koji će se održati u Madridu, glavnom gradu Španije, od 29. do 30. juna, Stoltenberg je rekao da je na zabrinutost Turske odgovoreno u najkraćem mogućem roku i uloženi su napori da se problem riješi.
 
“Ovo su legitimne zabrinutosti. To je zabrinutost oko terorizma i izvoza oružja. Moramo razumjeti i zapamtiti da nijedan saveznik u NATO-u nije više povrijeđen terorističkim napadima od Turske”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da Turska igra važnu ulogu u borbi protiv terorističke organizacije ISIL.

“Turska igra ključnu ulogu u podršci Ukrajini i izvozu pšenice. Stoga, kada tako vitalni saveznik dijeli njenu zabrinutost zbog terorizma, trebali bismo to uzeti u obzir. Pozdravljam jasnu poruku Finske i Švedske da su spremni da razgovaraju o ovim pitanjima”, rekao je Stoltenberg.

Upitan da li je bilo napretka u pregovorima s Turske, Niinisto je rekao: “Napretkom se može smatrati i otvaranje naših kanala dijaloga i nastavak naših razgovora.”

Finski predsjednik je napomenuo da “njegova zemlja nema drugačiji stav prema zabrinutosti Turske od drugih zemalja NATO-a i da mu je teško razumjeti zašto su na meti u tom pogledu”.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.