13.6.2022. 20:08
0
Prvi brod sa ukrajinskim kukuruzom, koji je koristio novu morsku rutu, pristao u Španiju
Brod koji je prevozio 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao je u ponedjeljak u luku na sjeverozapadu Španije, koristeći ono što se opsiuje kao "nova pomorska ruta" koja ima za cilj da izbjegne rusku blokadu ukrajinskih luka na Crnom moru.

Teretni brod Alppila, koji je prevozio kukuruz, stigao je u špansku luku A Coruna u ponedjeljak prije zore i trebao bi biti iskrcan do utorka, saopćio je za CNN-u ured za štampu luke.

To je prva pošiljka ukrajinskog žita koja je stigla do sjeverozapadne Španije morskim putem, koristeći "novu pomorsku rutu otvorenu u Baltičkom moru kako bi se izbjegla blokada ukrajinskih luka na Crnom moru od strane ruske mornarice", saopćilo udruženje proizvođača stočne hrane Agafac

Zamjenik ministra vanjskih poslova i glavni službenik za digitalnu transformaciju Dmitro Senik rekao je da Ukrajina pokušava uspostaviti nove rute s Rumunijom, Poljskom i baltičkim državama kako bi omogućila da 22 miliona tona žitarica zaglavljenih u ukrajinskim morskim lukama "stigne na odredište".

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.