16.6.2022. 16:01
0
Čuveni oficir KGB-a pronađen mrtav: Rodbini je u zadnje vrijeme stalno ponavljao istu rečenicu
Penzionisani oficir obavještajne službe Lev Sockov pronađen je mrtav u svojem stanu u Moskvi, objavile su tamošnje vlasti u srijedu. Policija je izvijestila da preliminarna istraga upućuje na to da je 90-godišnji umirovljeni general-bojnik počinio samoubojstvo pištoljem koji je dobio na dar od mongolskih kolega.

Sockovljevo tijelo pronašla je njegova supruga oko 12 sati u srijedu, u kupatilu njihovog stana na jugozapadu Moskve. Imao je prostrijelnu ranu na glavi.

Policija je u saopćenju navela da je kraj nesretnog bivšeg general-majora pronađen poluautomatski pištolj Tokarev TT-30 te poruka u kojoj se objašnjavalo odakle mu oružje.

“Pištolj je uspomena na bitke na rijeci Halh gol u istočnoj Mongoliji. Dobio sam ga kada sam bio izaslanik u mongolsku tajnu službu za 500. godišnjicu postojanja Ulan-Batora, 1989. godine. L. Sockov”

Ruski dnevnik Komersant izvijestio je, javljajući o smrti Leva Sockova, da je imao ozbiljnih zdravstvenih tegoba i kako je navodno rodbini govorio da je “umoran od života”. Rođen je u Lenjingradu 1932. godine, a ruskoj obavještajnoj službi KGB pridružio se 1959. godine. Proveo je više od 40 godina služeći kao agent u obavještajnoj i protuobavještajnoj službi.

Nakon penzionisanja, Sockov se posvetio historiji, češljajući arhive SVR-a, kako bi napisao nekoliko knjiga o radu službe. Dobio je posebnu nagradu Agencije 2006. godine za knjigu “Operacija Tarantula”, u kojoj opisuje aktivnosti kojima su mete bili britanski političari i špijuni između 1930. i 1945. godine. Sockov je objavio dokumente koji pokazuju da invazija nacističke Njemačke na SSSR nije bila tako neočekivana, kao što su tvrdili službeni kroničari u to doba.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.