17.6.2022. 21:45
0
Cavusoglu najavio dolazak Erdogana u Zagreb
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Zagrebu je najavio “skori dolazak” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, kazavši i kako se nada pozitivnom ishodu pregovora oko Izbornog zakona između hrvatske i probosanske strane u Bosni i Hercegovini.

Cavusoglu i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman stigli su zajedno u Zagreb, avionom turskog šefa diplomacije, nakon sudjelovanja na Prespa Forumu na Ohridu, navodi agencija Hina. 

„Sat i pol puta potrošili smo na razgovor, pa smo danas malo kolegama olakšali situaciju”, rekao je Cavusoglu na konferenciji za medije u ministarstvu vanjskih poslova, u zgradi čiju će obnovu od potresa „preuzeti jedna turska tvrtka”.

Dvojica ministara razmijenila su zahvale na pomoći koju je Hrvatska pružila Turskoj tijekom velikih požara prošle godine, te Turska Hrvatskoj nakon razornih potresa 2020. godine.

Grlić Radman je rekao da između dviju država „ne postoji nijedno otvoreno bilateralno pitanje”, a Cavusoglu da se ti odnosi temelje „na velikom prijateljstvu”.

Turski ministar najavio je „skori dolazak” turskog predsjednika u Zagreb, ne navevši više detalja.

Velik dio razgovora dvojice ministara odnosio se na situaciju u Bosni i Hercegovini.

„Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH”, rekao je Turčin koji se nedavno u Istanbulu sastao sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, potom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, pa s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Ohridu.

„Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrani”, kazao je Cavusoglu koji će se u toj zemlji sastati s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem te posjetiti mezar bivšeg predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, navodi Hina. 

Turski ministar najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

„Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu”, naglasio je.

Grlić Radman je na konferenciji govorio o „povijesnoj ulozi dvaju karizmatičnih predsjednika” za stabilnost regije – turskog predsjednika Sulejmana Demirela i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Hrvatski ministar zahvalio je turskom kolegi na podršci ulasku Hrvatske u OECD, a Cavusoglu na podršci Zagreba turskom putu prema članstvu u EU-u.

Turski ministar kazao je kako bi trgovinska razmjena dviju zemalja, koja bilježi veliki rast, ove godine mogla dostići vrijednost od milijardu dolara, a kroz petogodišnje razdoblje „uzima se u obzir” mogućnost i iznosa od 5 milijardi.

Turske firme u Hrvatskoj su nositelji niza projekata na području građevine, energetike i turizma, a razgovara se i o suradnji na području vojne industrije, rekao je turski šef diplomacije, navodi Hina. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.