27.6.2022. 14:13
0
Katar će biti domaćin indirektnih razgovora Irana i Sjedinjenih Država
Katar će biti domaćin indirektnih razgovora između Irana i Sjedinjenih Država u narednim danima, javili iranski mediji u ponedjeljak, u jeku napora EU da se izađe iz višemjesečnog ćorsokaka u pregovorima oko ponovne uspostave nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

- Iran je izabrao Katar za domaćina razgovora zbog prijateljskih odnosa Dohe i Teherana - izjavio je Mohammad Marandi, medijski savjetnik šefa iranskog nuklearnog pregovaračkog tima, za novinsku agenciju ISNA u ponedjeljak.

U martu je izgledalo da je sporazum blizu zaključenja kada je EU, koja koordinira pregovorima, pozvala ministre vanjskih poslova koji predstavljaju strane u pregovorima u Beču da finaliziraju sporazum nakon 11 mjeseci indirektnih razgovora između Teherana i administracije američkog predsjednika Joe Bidena.

Razgovori su otada, međutim, prekinuti, prvenstveno zbog insistiranja Teherana da Washington ukloni Revolucionarnu Gardu Islamske Republike, iransku elitnu oružanu silu, s američke liste stranih terorističkih organizacija.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell, koji je boravio u Iranu u prošloj sedmici, saopćio je u subotu kako se očekuje da se indirektni razgovori nastave u narednim danima u zalivskoj zemlji kako bi se prevazišla blokada.

Dok je američki izvor izjavio kako se očekuje da specijalni američki izaslanik za Iran, Robert Malley, doputuje u Dohu u ponedjeljak, iranski zvaničnik izjavio je Reutersu da će šef iranskog nuklearnog pregovaračkog tima Ali Bagheri Kani biti u Dohi na razgovorima 28. i 29. juna.

Prošle sedmice su jedan iranski i jedan evropski zvaničnik izjavili Reutersu da je Iran odustao od zahtijeva za uklanjanjem Revolucionarne garde s terorističke liste, ali da još dva pitanja, među kojima su i američke sankcije, treba riješiti.

- Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Vidjet ćemo da li se sporazum može postići u narednim sedmicama, iranske nuklearne mjere su reverzibilne ukoliko Washington ispuni svoje obaveze - izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh u ponedjeljak.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.