27.6.2022. 17:46
0
Sandu tokom posjete Ukrajini: Moldavija je 'krhka i ranjiva' zemlja
Moldavska predsjednica Maja Sandu izjavila je tokom današnje posjete Ukrajini da je njena zemlja “krhka i ranjiva” i da joj je potrebna pomoć da ostane “dio slobodnog svijeta”.

Četiri dana nakon što su čelnici Evropske unije odlučili da prihvate kandidaturu za članstvo Ukrajine i Moldavaije, predsjednica Maja Sandu posjetila je tri grada za koje ukrajinska strana sumnja da su ruske snage u njima počinile zločine nakon ruske invazije 24. februara.

- To se nije trebalo desiti. I vi znate da je teško vidjeti to što smo vidjeli ovdje i slušati priče o tome - izjavila je ona u Buči u blizini Kijeva, pozivajući da svi koji su proglašeni krivim za te zločine budu kažnjeni.

Rusija, koja je napala Ukrajinu 24. februara, negira da je napadala civile i odbacuje navode da su njene snage počinile zločine.

Sandu je izjavila da Moldavija, bivša sovjetska republika od 2,6 miliona ljudi i koja se graniči s Ukrajinom, želi da odredi vlastitu budućnost.

- Moldavija je krhka i ranjiva zemlja. Ukrajina i Moldaija trebaju pomoć. Želimo da ovaj rat stane, da se ova ruska agresija protiv Ukrajine prekine što je ranije moguće. Želimo da ostanemo dio slobodnog svijeta - kazala je ona.

Sandu je također obišla gradove Borodjanka i Irpin, i kasnije je održala razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.