27.6.2022. 21:13
0
Klinika za abortus iz SAD-a osporava zabranu pobačaja u Louisiani
Klinika u Louisiani podnijela je u ponedjeljak tužbu kojom osporava zakone o zabrani pobačaja u državi pod vodstvom republikanaca koji su stupili na snagu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a da ukine ustavno pravo na pobačaj u cijeloj zemlji.

Louisiana je jedna od 13 država sa tzv. "trigger" zakonima, nadimak za zakone koji su neprimjenjivi sve dok se ne pojavi neki "okidač", tj. promjena određenih okolnosti, kao što je poništenje presude Roe protiv Wade iz 1973., te će tih 13 država moći zabraniti pobačaj u roku od 30 dana.

Prilikom podnošenja tužbe na državnom sudu, jedna od tri klinike za abortus u Louisiani, Hope Medical Group for Women u Shreveportu, je saopćila da ne osporava sposobnost države da ograniči pobačaj nakon presude od petka, javlja Reuters.


Međutim oni tvrde da državni zakoni onemogućuju utvrđivanje kada su na snazi, jesu li jedan ili svi zajedno na snazi i šta je tačno zabranjeno, te na primjer da postoje iznimke kako bi se spasio život trudnice.  Republikanski državni odvjetnik Jeff Landry nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom. Pozdravio je odluku Vrhovnog suda u petak i na jednom događaju rekao da su oni koji osporavaju zabrane koje nametne država spremni na "žestoku borbu".

Slučaj je jedan od nekoliko osporavanja zakona o pobačaju koje podržavaju republikanci prema državnim ustavima nakon presude Vrhovnog suda SAD-a.


(FENA/ Amer M.)

SADABORTUS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.