29.6.2022. 14:12
0
Biden: Sjedinjene Države jačaju vojnu prisutnost u Evropi zbog prijetnje Rusije
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države pojačavaju svoju vojnu prisutnost u Evropi na duge staze kako bi ojačale regionalnu sigurnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na sastanku s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Madridu na otvaranju godišnjeg samita čelnika saveza, Biden je rekao da je "NATO jak i ujedinjen" i da će koraci koje treba poduzeti tokom skupa "dodatno povećati našu zajedničku snagu".

Biden je svoje učestvovanje na samitu otvorio objavom da SAD uspostavlja stalno sjedište u Poljskoj, šaljući dvije dodatne eskadrile borbenih aviona F-35 u Veliku Britaniju te će poslati više protuzračne odbrane u Njemačku i Italiju.

- Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na sigurnosno okruženje koje se mijenja, kao i jačanje naše kolektivne sigurnosti - rekao je.

Stoltenberg, koji je ranije u srijedu rekao da se Savez suočava s najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata, pozdravio je Bidenovu objavu, javlja Associated Press. 

- Ovo zaista pokazuje vaše odlučno vodstvo i snagu u transatlantskoj vezi - rekao je Stoltenberg, zahvalivši Bidenu na "nepokolebljivoj podršci Ukrajini".

Biden je rekao da će SAD trajno smjestiti istureni štab komande 5. korpusa američke vojske u Poljskoj, što je potez za koji je rekao da će ojačati interoperabilnost između SAD-a i NATO-a na istočnom krilu Saveza. Taj potez označava prvo trajno baziranje američkih snaga na istočnom rubu NATO-a. Biden je dodao da SAD također pojačava svoje rotacijsko raspoređivanje vojnika u baltičku regiju.

Biden je nakon dolaska na samit u utorak najavio da će SAD stacionirati dva dodatna razarača u svojoj pomorskoj bazi u Roti u Španiji, čime će ukupan broj razarača biti šest.

SAD trenutno ima više od 100.000 pripadnika raspoređenih širom Evrope, što je za oko 20.000 više u odnosu na četiri mjeseca prije početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.