29.6.2022. 15:27
0
Iranski graničar poginuo na granici s Afganistanom
Iranski graničar poginuo je u "incidentu" na jugoistoku zemlje na graničnom prelazu s Afganistanom, saopćilo je u srijedu iransko ministarstvo vanjskih poslova.

- Vlasti istražuju okolnosti za ovaj nesretni incident u pograničnom području Milak, u kojem je poginuo graničar Islamske Republike Iran i detalji će biti objavljeni čim budemo raspolagali sa više informacija - rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanani.

Ministarstvo je izrazilo saučešće porodici Mohammada Sayyada koji je ubijen na prelazu Milak u pokrajini Sistan-Baluchestan, prenosi AFP.

Afganistanski dužnosnici rekli su za AFP da u blizini granice nije bilo sukoba između iranskih i afganistanskih snaga.

- Očekuje se da će dužnosnici afganistanske trenutne vlade poduzeti ozbiljne mjere kako bi razjasnili okolnosti ovog događaja, kaznili počinitelje i poduzeli potrebne mjere za sprječavanje sličnih incidenata - dodao je Kanani.

Iran, kao i mnoge druge nacije, do sada nije priznao novu vladu koju su formirali talibani nakon što su preuzela vlast usred brzog povlačenja stranih snaga predvođenih SAD-om u augustu.

Dok Iran insistira na tome da talibani formiraju inkluzivnu upravu, islamistički pokret je formirao vladu koja se sastoji isključivo od muškaraca sastavljenu od članova grupe, i gotovo isključivo od etničkih Paštuna.

Pitanje vodnih prava također su povećala napetosti između Irana i Afganistana.

U januaru su se demonstranti u Sistan-Baluchestanu okupili na graničnom prelazu kako bi protestovali zbog vode iz rijeke Helmand. Prošle godine, tadašnji afganistanski predsjednik Ashraf Ghani otvorio je branu Kamal Khan na rijeci, najavljujući da Afganistan više neće besplatno opskrbljivati "dodatnu" vodu Iranu, već je zamijeniti za naftu.

Iran je desetljećima primao milione afganistanskih izbjeglica, ali novi valovi preplavili su zemlju nakon povratka Talibana na vlast. Dvije nacije imaju zajednički perzijski jezik, poznat kao farsi u Iranu i dari u Afganistanu, ali većina Afganistanaca su sunitski muslimani u usporedbi s njihovim većinom šijitskim susjedima.

Iran već dugo nema dobre odnose s talibanima, koji su 1998. upali u konzulat Teherana u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-i-Sharif ubivši 10 diplomata i novinara.


(FENA/  Amer M.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.