30.6.2022. 9:59
0
Britanski ekspert iz NATO-a upozorio: Živimo u verziji hladnog rata 21. stoljeća
Bivši predstavnik Velike Britanije u NATO-u, Sir Adam Thomson, rekao je da će ruska agresija u Ukrajini neizbježno povećati potrošnju na odbranu na zapadu.

“Nepobitno je da se nalazimo u verziji hladnog rata 21. stoljeća. Ova dinamika je vrlo poznata svima koji su proživjeli hladni rat 20. stoljeća i bojim se da će ta dinamika potaknuti rastuće izdatke za odbranu”, rekao je Thomson.

Također je imao upozorenje za svoje bivše kolege iz NATO-a u vezi kibernetičke sigurnosti:

“Cyber napadi mogu dramatično destabilizirati i poremetiti društvo i provredu. To je značajka ukrajinskog sukoba. Iako je bilo vrlo opsežnih ruskih cyber napada, Ukrajinci su se pokazali otpornima i čini se da Rusija nije proširila svoje kibernetičke aktivnosti do sada na zapadne zemlje NATO-a.

Međutim, to je nedvojbeno sada domen modernog ratovanja. NATO ju je integrirao kao takvu, zajedno sa svemirom, u svoje vojno razmišljanje i zahtijevat će znatna ulaganja saveznika. NATO voli reći da je savez jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. A nisu svi saveznici jako što se tiče kibernetičke otpornosti”.


(Admir O.)

EUNATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.