1.7.2022. 11:40
0
Kissinger: Rat u Ukrajini mogao bi se završiti na tri načina
Ukrajinska kriza mogla bi da se završi na tri načina, izjavio je bivši američki državni sekretar Henry Kissinger za list “Spectator”.

Po njegovom mišljenju, prvi scenario podrazumijeva kontrolu Rusije nad većim dijelom Donbasa, sa glavnim industrijskim i poljoprivrednim regionom i pojasom zemlje duž Crnog mora.

“Ako se ona zaustavi na trenutnim pozicijama, to će biti pobjeda (za Rusiju). U tom slučaju, uloga NATO-a neće biti toliko odlučujuća kako se ranije smatralo”, ocjenjuje Kissinger, prenosi B92.

Drugi scenario bi bio, objašnjava on, pokušaj da se Rusija “istisne” sa Krima koji se ranije ujedinio sa Rusijom.

Kissinger smatra da bi taj scenario mogao da dovede do eskalacije sukoba. Ukoliko se vojna dejstva nastave, “povećat će se rizik za Zapad da se sam nađe u ratu sa Rusijom”, istakao je on.

Treći scenario, po mišljenju diplomate, predviđa povratak na situaciju do 24. februara, kada je počeo ruski napad na Ukrajinu.

“Neriješena pitanja će se moći riješiti pregovorima. Situacija će, vjerovatno, biti zamrznuta na neko vrijeme”, zaključio je bivši američki državni sekretar.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.