4.7.2022. 19:12
0
Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka?!
Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan oporavka nakon ruske invazije, izjavio je ukrajinski premijer u ponedjeljak.

Premijer Denis Šmigal također je poručio Konferenciji o ukrajinskom oporavku čiji je domaćin Švicarska da je načinjeno više od 100 milijardi dolara direktne štete na ukrajinskoj infrastrukturi od ruske invazije.

- Danas, direktni gubici na ukrajinskoj infrastrukturi iznose više od 100 milijardi dolara. Ko će platiti taj plan obnove, koji se već procjenjuje na 750 milijardi dolara? - upitao je.

Šmigal je dodao kako ukrajinska vlada vjeruje da ključni izvor finansiranja plana oporavka trebaju biti novčana sredstva zaplijenjena od ruskih oligarha.

Kazao je da plan ukrajinskog oporavka ima tri faze – prva je usmjerena na popravku onoga štio je bitno za svakodnevni život ljudi, poput vodosnabdjevanja koje je u toku, kompomentu “brzog oporavka” koja će biti pokrenuta čim se borbe okončaju, uključujući privremeni smještaj, bolničke i školske projekte, i fazu  koja ima za cilj dugoročno transformirati zemlju, prenosi Reuters.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.