6.7.2022. 17:51
0
Blinken, Lavrov i Wang o ratu u Ukrajini i energetskoj krizi razgovarat će na Baliju
Ministri vanjskih poslova najmoćnijih svjetskih zemalja pokušat će se baviti ratom u Ukrajini i njegovim posljedicama po globalno snabdijevanje energijom i hranom kada se sastanu u Indonezijina otoku Bali u ovoj sedmici. Ipak, umjesto da iskažu jedinstvo, razgovori bi mogli značajno proširiti postojeće podijele zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Američki državni sekretar Antony Blinken, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i šef kineske diplomatije Wang Yi prisustvovat će sastanku Grupe 20 na indonezijskom otoku Bali, na kome će pripremiti teren za samit čelnika G-20 na istoj lokaciji u novembru.

To će predstavljati prvi put da će Blinken i Lavrov istovremeno biti u istom prostoru od januara. Nema nikakvih naznaka da će se dvojica šefova diplomatije sastati odvojeno, ali i bez sastanka licem u lice s Lavrovom, Blinken bi se mogao zateći u nekim teškim raspravama.

State Department je objavio u utorak da će održati odvojene razgovore s Wangom u vrijeme ionako izuzetno zategnutih američko - kineskih odnosa pogoršanih prijateljskim odnosima Pekinga s Moskvom.

Američki zvaničnici saopćili su da će, osim dijaloga s Wangom, Blinken imati bilateralne razgovore na Baliju s kolegama iz zemalja koje nisu iskazale solidarnost sa Zapadom u njegovom stavu prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, prvenstveno iz Indije, koja je povećala uvoz ruske nafte u vrijeme dok SAD i EU pokušavaju da umanje prihode Moskve od izvoza tog energenta, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.