6.7.2022. 18:03
0
Amirabdollahian: Iran želi snažan i dugotrajan nuklearni sporazum
Iran je saopćio u srijedu da želi snažan i dugotrajan sporazum sa svjetskim silama nakon razgovora s američkom saveznicom Katarom o ubrzavanju usporenih napora na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Katarski ministar vanjskih poslova, šejh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, posjetio je Teheran, sedmicu dana nakon što indirektni razgovori u Dohi između Irana i Sjedinjenih Država uz posredovanje EU nisu uspjeli da razbiju ćorsokak koji ometa napore na oživljavanju nuklearnog sporazuma.

- Odlučni smo da tražimo dobar, snažan i trajan sporazum, i uprkos američkim tvrdnjama, mi nismo podnijeli nikakav zahtijev van nuklearnog sporazuma - izjavio je iranski ministar vanjskiih poslova Hossein Amirabdollahian na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šejhom Mohammedom u Teheranu.

Iran je od prošle sevmice dovodio u pitanje američku riješenost da spasi sporazum, dok Washington tvrdi da je Teheran uvrstio nove zahtijeve u razgovorima u Dohi. Amirabdollahian je, ipak, izjavio da Washington “mora odlučiti da li želi sporazum ili da nastavi insistirati na jednostranim zahtjevima”.

Na osnovu sporazuma iz 2015, Iran je ukinuo neke aspekte svog obogaćivanja urana, kao potencijalnog puta za proizvodnju nuklerarnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Iran tvrdi da insistira na proizvodnji atomske renergije u isključivo mirnodopske svrhe, prenosi Reuters.



(Amer M.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.