7.7.2022. 8:20
0
Naviknite se na inflaciju, američki ekonomisti očekuju novi rast cijena
Ekonomisti Goldman Sachsa upozorili su svoje klijente da bi potrošačke cijene mogle brže rasti u drugoj polovini ljeta usljed kontinuiranog rasta troškova transporta i zdravstvenog osiguranja koji guraju temeljnu inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama (iz koje su isključene nestabilne cijene hrane i energenata).

Očekuje se da bi cijene zdravstvenog osiguranja i i automobila, dva najveća okidača inflacije tpkom pandemije, trebale pojačano padati krajem ove godine.

Temeljna inflacija tako bi trebala do septembra rasti do 6,3 posto (u maju je iznosila šest posto) i onda se krajem godine spustiti na 5,5, a krajem 2023. na 2,4 posto, piše Forbes.

Stručnjaci priznaju da je rast temeljne inflacije posljednjih šest mjeseci premašio sva očekivanja. Takav rast brojki jako je sličan onome iz 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, kada je dugotrajan skok cijena od deset posto pridonio produženju razdoblja slabog ekonomskog rasta i izazvao desetljeće slabe zarade na berzama, prenosi Tportal.hr.
 
Inflaciju trenutno može potencirati i porast potražnje za putovanjima jer cijene stanova, restorana i smještaja dosežu nove vrhunce.

“Potrošači će možda morati živjeti u svijetu u kojem je visoka inflacija (u odnosu na prethodno desetljeće) konstanta”, rekao je Jeffrey Roach, glavni ekonomist LPL Financiala, dodajući da je šefica Evropske centralne banke Christine Lagarde prošle sedmice upozorila da postoje “znakovi rasta” koji sugeriraju da bi nestašica u snabdijevanju s kojom se svijet suočava mogla potrajati dulje nego što se očekivalo.

“Treba biti svjestan mogućnosti da se stope inflacije neće spustiti na željene razine još mnogo godina”, kaže Roach.

Pri tome je nedostatak radne snage jedan od faktora koji bi dodatno mogao utjecati na visoke vrijednosti inflacije.


(Patria/Admir O.)

Inflacija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.