18.7.2022. 9:04
0
Evropska unija sprema nove sankcije Rusiji
Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU zemalja danas u Bruxellesu raspravljati o novim sankcijama Rusiji. Među mjerama koje se razmatraju je zabrana kupnje zlata iz Rusije,što je potez koji je SAD već povukao.

Europska unija bi, očekuje se, mogla proširiti sankcije na još pojedinaca povezanih s Rusijom. 

Visoki dužnosnik EU rekao je agenciji France-Presse da će EU vjerojatno raspravljati o novim sankcijama na sastanku, ali da neće odmah donijeti odluku.

"Predlažemo da pooštrimo naše teške sankcije EU-a protiv Kremlja, učinkovitije ih provedemo i produžimo do januara 2023. Moskva mora nastaviti plaćati visoku cijenu za svoju agresiju", rekla je von der Leyen dodavši da "ruski brutalni rat protiv Ukrajine ne jenjava". 

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, dodao je: "Sankcije EU-a su oštre i jako pogađaju (Rusiju). Nastavljamo ciljati na one koji su bliski Putinu i Kremlju... Također ću Vijeću predstaviti prijedloge za stavljanje na popis više pojedinaca i organizacija, sa zamrzavanjem njihove imovine i ograničenjem mogućnosti putovanja.”, prenosi Index.hr

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.