20.7.2022. 14:36
0
EU traži od zemalja članica da smanje potražnju za gasom za 15 posto do proljeća
Evropska unija je u srijedu postavila hitne planove za zemlje Unije da smanje upotrebu gasa za 15 posto do marta, upozoravajući ih da bi bez dubokih rezova sada mogle da se bore za gorivo tokom zime ako Rusija prekine snabdijevanje.

Evropa se utrkuje da napuni svoje skladište gasa uoči zime i spremi se u slučaju da Moskva dodatno ograniči isporuke kao odmazdu za evropsku podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Desetak zemalja EU već se suočava sa smanjenim ruskim isporukama, a zvaničnici EU kažu da je vjerovatno potpuno zaustavljanje ruskog gasa.

Evropska komisija je u srijedu predložila dobrovoljni cilj za sve zemlje EU da smanje upotrebu gasa za 15 posto od augusta do marta, u poređenju sa njihovom prosječnom potrošnjom u istom periodu tokom 2016-2021.

Prijedlog bi omogućio Briselu da ovo postane obavezno u hitnim slučajevima - ako EU proglasi značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa, prenosi Reuters.

Uredba treba odobrenje većine zemalja EU. Diplomate zemalja EU o tome će razgovarati u petak, s ciljem da se to odobri na hitnom sastanku ministara energetike zemalja 26. jula.

Plan je već naišao na otpor nekih zemalja, koje smatraju da njihovim planovima za vanredne situacije nije potreban poticaj EU. Od zemalja bi se tražilo da ažuriraju svoje planove za gas u vanrednim situacijama do kraja septembra kako bi pokazale kako će ispuniti cilj EU.

Među onima koji se protive obaveznim ciljevima EU je i Poljska, koja je napunila svoje skladište gasa do 98 posto kapaciteta nakon što je Rusija prekinula snabdijevanje gasom u aprilu. Skladište drugih je manje popunjeno - mađarsko, na primjer, iznosi 47 posto.

Ali zvaničnici EU kažu da je ključno osigurati da sve zemlje djeluju sada, umjesto da čekaju da reaguju ako Rusija smanji snabdijevanje.

- Ako sačekamo, biće skuplje i to će značiti da plešemo uz rusku melodiju - rekao je zvaničnik.

Međunarodni monetarni fond je prošle sedmice upozorio da bi smanjenje ruskog gasa moglo gurnuti evropske ekonomije u recesiju, pojačavajući plinsku krizu zbog koje su računi potrošača porasli.

(FENA/A. Balićevac)

PlinEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.