28.7.2022. 15:10
0
Više od 100.000 Ukrajinaca stiglo u Veliku Britaniju
Više od 100.000 Ukrajinaca stiglo je u Veliku Britaniju u okviru dvije sheme uspostavljene kako bi se pomoglo onima koji bježe iz zemlje nakon ruske invazije 24. februara, saopćila je britanska vlada u četvrtak.

Skoro 6,2 miliona izbjeglica iz Ukrajine registrovano je širom Evrope zaključno s 26. julom, sudeći prtema podacima Ujedinjenih nacija, od kojih se više od polovine prijavilo za shemu privremenog boravka. Samo Poljska je prihvatila više od 1,2 miliona Ukrajinaca.

Britanke sheme, za one koji već imaju članove porodice u Ujedinjenom Kraljevstvu i one koje omogućuju Britancima da ponude smještaj onima koji bježe pred ratom, prvobitno su bile suočene s kritikama da su pretjerano birokratizirane da ostavljaju neke od izbjeglica sedmicama u pravnom vakumu.

Vlada je saopćila da je proces sada potpuno digitaliziran i da ima za cilj procesuiranje aplikacije u roku od 48 sati.

Također će sada omogućiti djeci mlađoj od 18 godina da se prijave za dolazak u Britaniju bez roditelja ili čuvara ukoliko imaju dokaz roditeljskog pristanka, prenosi Reuters. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.