30.7.2022. 18:52
0
Kina: Automobili upozoravaju vozače da su umorni zbog malih očiju
Pomalo nevjerovatna priča dolazi iz Kine, ali toliko je relavantnih izvora da je ne možemo smatrati izmišljenom. Naime, sistemi za upozorenje vozača na umor se često aktiviraju na automobilima lokalnih marki, a čini se da je problem u tome što Kinezi imaju manje – oči!

Ovaj problem su ranije prijavljivali korisnici XPeng vozila, a sada ga prijavljuju i vozači marke NIO. NIO je prvi reagovao na pritužbe i saopćio da kompanija preduzima radnje da se taj sistem ponovo konfiguriše, navodi Revija HAK.

- NIO je praktično preko noći osnovao istraživačku grupu po pitanju sistema nadzora vozača (DMS) - rekao je Chang Yan, autobloger s oko 1.2 miliona pratioca na Weibu i vlasnik električnog SUV-a NIO ET7 u objavi na društvenoj mreži.

Chang je također rekao da sistemi u svim automobilima koje je do sada kupio nisu prepoznali njegove oči. Na zvaničnom profilu Weibo profilu kompanije XPeng je objavljeno da je kompanja primila zahtjeve za optimizaciju. Chang je rekao da je njegov tim kupio XPeng P7 na kojem mu se pojavljuje upozorenje da je pospan i uključuje klima-uređaj s hladnim vazduhom da bi ga držao budnim.

- Sada sam kupio ET7, ali kad vozim, misli da sam umoran i rastresen - rekao je Chang.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.