5.8.2022. 23:00
0
Diplomatski skandal: Vang Ji i Sergej Lavrov napustili plenarnu sjednicu tokom govora japanskog diplomate
Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji i njegov ruski kolega Sergej Lavrov danas su izazvali diplomatski skandal kada su napustili plenarnu sjednicu ASEAN-a baš u trenutku kada je govorio glavni japanski diplomata Jošimasa Hajaši (Yoshimasa Hayashi).

Vang je kasno u petak sazvao rijetku konferenciju za novinare na kojoj je optužio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) za širenje dezinformacija, navodi portal "Avaza". 

On je, također, put predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) nazvao "farsom vrijednom prezira" i naglasio da je vojni odgovor Kine na to bio "čvrst, snažan i primjeren".

Kada su ga pitali o njegovom odlasku, Vang je sugerirao da je Hajaši možda imao grižnju savjesti.

- Ako japanska strana ima neku zabrinutost zbog ovoga, bojim se da bi japanska strana trebala razmisliti o tome da li su učinili nešto jako loše Kini. Ako niste učinili ništa loše Kini, zašto ste zabrinuti zbog ovoga - rekao je Vang

Hajaši je rekao da je primjetio da Vang i Lavrov odlaze dok je govorio.

- U ovakvim vremenima, kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija. Japan je uvijek otvoren za dijalog s Kinom - rekao je Hajaši novinarima, navodi portal "Avaza".  



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.