6.8.2022. 21:29
1
Rusi krše sve norme u ratu: Postoji stvaran rizik od nuklearne katastrofe!
Šef Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor pozvao je na trenutni prekid bilo kakve vojne akcije u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, upozoravajući na “vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe”.

Šef IAEA-e Rafael Mariano Grossi rekao je da je “krajnje zabrinut” zbog izvještaja o granatiranju najveće evropske nuklearne elektrane.

Njegov istup dolazi nakon što je Ukrajina objavila da su dijelovi objekta “ozbiljno oštećeni” ruskim vojnim napadima. Rusija je osvojila tvornicu u martu, prenosi BBC.

Zadržali su ukrajinsko osoblje, ali Kijev optužuje ruske snage za ispaljivanje raketa na civilna područja s tog mjesta, koristeći “taktiku terora”.

Napadi u petak naglašavaju “vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okolinu u Ukrajini i šire”, rekao je Grossi.

“Svaka vojna vatrena moć usmjerena na ili iz objekta bila bi igra s vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama”, dodao je on.

Ukrajinsko osoblje mora biti u stanju obavljati svoje važne dužnosti “bez prijetnji ili pritiska”, rekao je, dodajući da bi IAEA-i trebalo dopustiti pružanje tehničke podrške.

“U svrhu zaštite ljudi u Ukrajini i drugdje od potencijalne nuklearne nesreće, svi moramo ostaviti po strani svoje razlike i djelovati, odmah. IAEA je spremna”, rekao je Grossi, nekoliko dana nakon što je izjavio da je elektrana “potpuno izvan kontrole “.

Operater elektrane Zaporižja rekao je da su ruski raketni napadi prisilili zatvaranje jednog dijela elektrane, dodajući da postoji opasnost od radioaktivnosti.

Napadi su “prouzročili ozbiljan rizik za siguran rad elektrane”, napisao je operater Enerhoatom na Telegramu.

I Evropska unija je kritikovala Moskvu zbog najnovijeg granatiranja, a glavni diplomata EU Josep Borrell rekao je da “osuđuje vojne aktivnosti Rusije” oko elektrane.

“Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primjer ruskog nepoštivanja međunarodnih normi”, rekao je Borrell i pozvao da se IAEA-i odobri pristup postrojenju.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.