7.8.2022. 16:15
0
Još četiri broda sa žitom napustila Ukrajinu, rastu nade za stabilnost izvoza
Još četiri broda sa žitaricama i suncokretovim uljem napustila su danas ukrajinske luke sigurnim pomorskim koridorom.

Milioni tona žitarica blokirani su u Ukrajini zbog ruskih blokada, što je dovelo do nestašica i viših cijena hrane u drugim zemljama.
 
Posljednji brodovi koji su isplovili putuju za Tursku gdje će biti pregledani u sklopu dogovora postignutog s Rusijom i Ujedinjenim narodima.
 
Brodovi su krenuli danas iz luka Odesa i Chornomorsk, a svi će putovati kroz Bosfor, javlja BBC.
 
Nakon inspekcije, dva bi broda trebala pristati u Turskoj, dok će ostali krenuti prema Italiji i Kini. Još jednom praznom brodu odobreno je putovanje u Ukrajinu radi utovara.
 
Prošle sedmice prvi brod sa žitom napustio je ukrajinske luke od februara kada je Rusija napala Ukrajinu.
 
Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Turske i UN-a prošlog mjeseca, Rusija se složila da neće napadati brodove koji su u tranzitu, dok je Ukrajina rekla da će voditi brodove kroz minirane vode. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.