9.8.2022. 16:11
0
Tajvanski ministar objavio uznemirujuću vijest: Kina je počela provoditi plan invazije
Tajvanski ministar spoljnih poslova Joseph Wu izjavio je da Kina koristi vojne vježbe kao izgovor za invaziju na Tajvan. Peking je počeo vojne vježbe u blizini Tajvana u znak protesta zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, tom ostrvu.

Wu nije rekao kada bi Kina mogla da krene u invaziju. Dodao je da Tajvan neće biti zastrašen čak i ako Kina nastavi vježbe koje su na liniji razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

“Kina koristi vježbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan. Održava vojne vježbe velikog dometa, lansira rakete, izvodi cyber napade, pokušava da oslabi moral u Tajvanu. Kada se vježbe završe Kina će možda pokušati da prekrši dugogodišnji status kvo i pređe liniju razdvajanja”, kaže Wu, prenosi Reuters.

Wu je apelovao na jaču međunarodnu podršku i ocijenio da Kina ugrožava regionalnu stabilnost.

Zvaničnik Pentagona rekao je u ponedjeljak da Washington i dalje stoji pri ocjeni da Kina neće krenuti u invaziju u naredne dvije godine.

Kineska Istočna komanda je saopštila da će započeti nove vježbe sa fokusom na mornaričke operacije, čime je potvrdila strahovanja da će nastaviti sa pritiskom na odbranu Tajvana.

“Kina nastavlja da pritiska liniju razdvajanja. Tajvanske snage se trude da drže otvorenim međunarodne vode”, rekao je izvor upućen u situaciju.

Nancy Pelosi je iz Azije otišla prošlog petka, a Kina je od tada prekinula i neke druge kanale komunikacije sa SAD, uključujući i razgovore o vojsci i klimatskim promenama.

Tajvan je otpočeo i svoje vojne vježbe u utorak.

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da je zabrinut zbog poteza Kine u regionu, ali ne i za Tajvan.

Američki zamjenik sekretara za odbranu je rekao da će američka vojska nastaviti da bude prisutna u Tajvanskom moreuzu.


(Admir O.)

TajvanKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.