13.8.2022. 21:29
0
Napadač na Salmana Rushdieja optužen za pokušaj ubistva: Navodno je šitski ekstremista
Muškarac koji je u petak napao i povrijedio pisca Salmana Rushdieja optužen je za pokušaj ubistva i napad, objavili su tužitelji u subotu.

“Osoba odgovorna za jučerašnji napad, Hadi Matar, sada je službeno optužena za pokušaj ubistva i napad”, objavio je okružni tužitelj okruga Chautauqua Jason Schmidt u subotu.

“Sinoć je izveden pred sud temeljem tih optužbi i zadržan je u pritvoru bez kaucije”, dodaje se u saopćenju.

Nakon višesatnog operativnog zahvata, Rushdie je u petak priključen na respirator.

Riječ je o 24-godišnjaku iz mjesta Fairview u državi New Jersey, koji je kupio ulaznicu za Rushdievo predavanje.

Rushdie, poznati pisac porijeklom iz Indije, koji se godinama skrivao nakon što je Iran pozvao muslimane da ga ubiju zbog njegovog romana “Satanski stihovi”, izboden je u petak nožem u vrat i torzo na pozornici Institucije Chautauqui gdje je trebao održati predavanje.

Preliminarnim policijskim pregledom Matarovih računa na društvenim mrežama utvrđeno je da je bio sljedbenik šiitskog ekstremizma i Iranske revolucionarne garde, izvijestio je NBC New York, pozivajući se na neimenovanog policijskog zvaničnika koji je upoznat s istragom napada.

PisacNapad
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.