13.8.2022. 21:07
0
Bivši američki državni sekretar: SAD je na ivici rata sa Rusijom i Kinom
Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger danas je izjavio da je Washington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svijet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gdje će nas odvesti, rekao je Kissinger za Wall Street Journal.

Dodaje, moderni američki lideri vide diplomatiju kao nešto zbog čega treba da imaju lične odnose sa neprijateljem, pokušavaju da preobraze ili osude svoje sagovornike i ne pokušavaju da shvate njihovo razmišljanje.

On smatra da Sjedinjene Američke Države trebaju tražiti ravnotežu između sebe, Rusije i Kine. Naglasio je da SAD ne trebaju jačati tenzije. Pojedini su ovog iskusnog diplomatu i, kako se još naziva, geostratega, kritikovali nakon što je na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) izjavio da bi Ukrajina možda i trebala Rusiji ustupiti dio teritorija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je među tim kritičarima, poručivši Kissingeru da mu je "kalendar kao da je u 1938.". Nedavno je Kissinger poručio da Ukrajina ne bi trebala Rusiji ustupiti niti jedan dio teritorija.



(Admir O.)

KinaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.