14.8.2022. 10:39
0
Poznate nove informacije o zdravlju Salmana Rushdija koji je u petak izboden 10 puta
Pisac Salman Rushide više nije na respiratorima, potvrdio je to njegov agent, a muškarac koji je optužen da ga je izbo nožem se izjasnio da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva i napad.

Naime, advokat napadača Hadija Matara (24) izjasnio se u njegovo ime tokom formalnog saslušanja na sudu u zapadnom New Yorku. Matar se u sudnici pojavio u crno-bijelom kombinezonu i bijelom maskom na licu, sa rukama u lisicma ispred sebe.

Sudinica je naredila da ga se zadrži bez kaucije nakon što joj je okružni tužilac Jason Schmidt rekao da je Matar poduzeo korake kako bi se namjerno doveo u poziciju da naudi Salmanu, dobivši unaprijed propusnicu za događaj na kojem je autor govorio i stigavši dan ranije sa lažnom ličnom kartom.

- Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unaprijed planirani napad na gospodina Rushdieja, rekao je Schmidt.

Inače, sudinica je detaljno opisala povrede koje je Salman zadobio u petak navečer kada je više puta izboden.

Zadobio je tri ubodne rane na prednjoj desnoj strani vrata, četiri ubodne rane na stomaku, ubodnu ranu desnog oka i grudnog koša i ranu na desnoj butini, piše The Independent.

On je nakon napada operisan i skinut je sa respiratora.

Podsjećamo, Salman Rushdie, koji je zbog svog pisanja 1980-ih godina dobio prijetnje smrću iz Irana, napadnut je u petak kada je trebao održati predavanje u američkoj saveznoj državi New Yorku. Osumnjičeni Hadi Matar (24), koji je napao pisca Salmana Rushdija, priveden je u petak.


(Admir O.)

PisacNapad
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.