14.8.2022. 22:45
0
Da li će Liz Truss biti nova premijerka Velike Britanije i zašto bi to moglo biti dobro za BiH?
Liz Truss će najvjerovatno biti nova šefica Konzervativne partije i premijerka Velike Britanija.

Tako bar javljaju britanski i svjetski mediji poput CNN-a, navodi Raport. 

“Osoba koja će najvjerovatnije zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu lidera vladajuće britanske Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije je politički kameleon koji je od radikalnog abolicioniste prošao put do nosioca zastave euroskeptične, konzervativne desnice.

Liz Truss, koja je izabrana u parlament tek 2010. godine, se – u relativno kratkom vremenskom periodu – etablirala kao politička snaga prirode koja slijedi svoj plan nemilosrdnom snagom i nedvosmislenim entuzijazmom”, piše CNN u svojoj analizi.

Truss je u vladi Borisa Johnsona obavljala funkciju ministrice vanjskih poslova i dobro je poznata bosanskohercegovačkoj javnosti, ali još bolje Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Naime, u aprilu ove godine Velika Britanija je uvela sankcije Dodiku i Cvijanović jer potpkopavaju mir i suverenitet BiH, šire nacionalistički govor te negiraju genocid u Srebrenici. Na čelu ove akcije bila je Truss kao ministrica vanjskih poslova, a prije uvođenja sankcija u Britanskom parlamentu održan je niz sastanaka na kojima se raspravljalo upravo u BiH.

Truss je tad još najavila da će se jače angažirati u BiH kako bi spriječila Dodika i ostale sljedbenike ruske politike da BiH vrate unazad.

Već u maju Truss je stigla u BiH i poslala nekoliko važnih poruka.

Tad je najavila da će Ujedinjeno Kraljevstvo formirati investicioni paket za Zapadni Balkan od 100 miliona funti.

“Naš je cilj da mobiliziramo 100 miliona dolara za Zapadni Balkan do 2025. godine. Treba nam dobra infrastruktura. Mi želimo kroz NATO da radimo na sigrnosti ovdje. Uz situaciju ovdje moramo pratiti i pitanje sigurnosti u regiji, vidimo rusko miješanje u ovoj zemlji”, istakla je Truss.

“Dodiku jesmo izrekli sankcije, njemu i političarima koji rade na destabilizaciji mira do kojeg se teško došlo u BiH. Pozivamo sve partnere da osiguraju da oni koji potkopavaju teško stečeni mir moraju platiti cijenu”, rekla je tada Truss.

U junu Truss piše oštro intonirano pismo predsjedavajućem Vijeće ministara Zoranu Tegeltiji.

Tad ga je pozvala da osudi rusku agresiju na Ukrajinu te da se BiH pridruži sankcijama.

“Odlučna sam spriječiti da Rusija vaše zemlju koristi kao teatar za provokaciju i odvlačenje pažnje. Zbog toga je Velika Britanija sankcionirala člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović 11. aprila. Njihovi pokušaji da podrivaju legitimitet i funkcionalnost države, uključujući i teško postignut mir koji traje 26 godina su neprihvatljivi. Kada sam vidjela visokog predstavnika Schmidta, jasno sam mu rekla da ima punu podršku Velike Britanije, uključujući onu da koristi bonske ovlasti. Prijetnje upućene njemu su neprihvatljive i ne može se dopustiti da prođu nekažnjeno”, navela je Truss u pismu.

Upravo zbog njenih stavova i odličnog poznavanja situacije u BiH, za našu zemlju bi imenovanje Truss na čelo jedne od najmoćnijih država svijeta moglo biti jako korisno.

Posebno u ovom i postizbornom periodu kada se očekuju nove političke krize i blokade. Truss bi s pozicije premijera mogla još više pojačati angažman Velike Britanije te pomoći u raspetljavanju krize. Naravno, ukoliko to naša propala diplomatija bude znala iskoristiti, navodi portal Raport



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.