15.8.2022. 23:00
0
Počelo suđenje Hrvatu koji je zarobljen u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna
FOTO: Profimedia
Hrvatu kojeg je sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva prijeti smrtna kazna, objavili su danas ruski mediji. Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je njega i još četvoricu stranih državljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.


Trojici, uključujući Hrvata, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhapšena su u Mariupolju i oko njega.

Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom aktobra. Još dvojica Britanaca, Dylan Healy i Andrew Hill, također su optuženi, ali se ne suočavaju s pogubljenjem. Sva petorica izjasnila su se da nisu krivi, navodi Index.hr. 

Hrvatska osudila optužnicu

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Hrvatska "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", stoji u saopćenju MVEP-a. 

Ministarstvo i nadležne službe u neprekidnom su kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvata, saopćeno je. 

"Ostao sam zbog državljanstva"

Danas, na dan kada je počelo suđenje, objavljena je nova snimka u kojoj opisuje kako se našao u Ukrajini.

"Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru na vojni rok. Budući da strani službenici vojske dobivaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor.

Bio sam par kilometara sjeverno od tvornice Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji i da napravimo rovove. Iskopali smo rovove", rekao je, prenosi Index.hr. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.