20.8.2022. 18:40
1
"Ukidanje viza ruskim turistima je nacistička politika i rusofobija"
Ruski ministar obrane Sergej Šojgu danas je usporedio prijedlog zemalja Europske unije o zabrani izdavanja viza ruskim turistima s "nacističkom politikom".

"Vidimo još jednu jasnu manifestaciju nacističke politike. Naime, visoki europski dužnosnici neprestano guraju rusofobnu ideju zabrane ulaska u zemlje EU svim građanima Rusije", rekao je.

Brojne zemlje u EU ograničavaju vize Rusima

Članice EU Estonija, Latvija, Litva i Češka jednostrano su uvele politike koje ograničavaju ili ukidaju vize za ruske građane kao odgovor na rat Moskve protiv Ukrajine.

Finska od rujna planira drastično smanjiti broj viza koje će izdati Rusima, a i Poljska razmišlja o sličnom potezu.

Danska poziva na zabranu na razini cijelog bloka, no njezini su političari kazali da bi mogli i sami poduzeti takve mjere.

Njemačka, pokretačka snaga kada je posrijedi kreiranje politike EU, ima nešto blaži pristup problemu i smatra da nevini pojedinci ne bi trebali biti kažnjeni zbog postupaka Kremlja.

"Kijevski režim je ugrožavao našu sigurnost"


Šojgu je u međuvremenu ponudio otprije poznata opravdanja za rusku invaziju na svog susjeda dok je govorio na prvome Međunarodnom antifašističkom kongresu blizu Moskve.

Kazao je da je nacionalistička politika kijevskog vodstva, koje podupire Zapad, godinama ciljala na rusku kulturu u Ukrajini te da to predstavlja prijetnju ruskoj sigurnosti.

U istočnim ukrajinskim regijama Donjecku i Luhansku, u kojima se govori ruski, "kijevski režim čini užasne zločine protiv građana već osam godina", ustvrdio je Šojgu, referirajući se na početak borbi između ukrajinskih trupa i proruskih separatista 2014. godine.

"U isto vrijeme NATO je postao prisutniji na ukrajinskom teritoriju, a Kijev se opredijelio za pridruživanje NATO-u. Sve je to stvorilo neprihvatljive prijetnje za sigurnost Rusije", objasnio je okupljenima Šojgu, navodi agencija Hina, prenosi Index.hr. 



(Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.