21.8.2022. 10:14
1
Italijani se mobilizirali: Šta Putinovi razarači rade u Jadranskom moru?

U proteklim sedmicama tri su ruska vojna broda ušla u Jadransko more, a među njima su bili razarač Admiral Tributs, ali i špijunski brod Vasilij Tatiščev, piše Itamilradar.

Italijanski načelnik štaba odbrane admiral Cavo Dragone objasnio je za italijanski list La Repubblica što se sve odvijalo u Jadranu te uvjerava kako su cijelo vrijeme Ruse imali na oku.

“Moramo biti svjesni da će se vojna prisutnost Moskve u Sredozemlju povećati u nadolazećim godinama”, istaknuo je te dodao kako je njihova mornarica pratila ruske brodove koji su uplovili u Jadran.

“Ruski brodovi u Jadranu sigurno nisu blokirali Otrantska vrata, pomorski promet se mirno nastavio. Bila je to patrolna akcija, kojoj se odmah suprotstavila akcija naše mornarice.

Pomorski nadzor
Nije to bio sukob između NATO-a i Rusa ili između Amerikanaca i Rusa: u tim vodama nalazio se nosač aviona “Truman”, koji, međutim, djeluje pod američkm komadndom. Protumjere su poduzele italijanske snage”, pojasnio je Dragone.

Istaknuo je kako su mobilizirali najbliže jedinice koje su u to vrijeme bile angažirane u evropskoj operaciji Irini, u misiji patrole NATO-a i u normalnom pomorskom nadzoru, prenosi 24sata.hr.

“Dvije fregate Fremm, najmodernije u našoj floti su krenule. “Bergamini” na ruski razarač “Admiral Tributs”; Marceglia prema Varjagu.

Neprestano su ih nadlijetali avioni P72. Zatim je stigla i fregata “Libeccio”. Nismo ih pustili ni trenutka. Sada ruski brodovi nisu više u Jadranu. Preselili su se u Jonsko more”, rekao je Dragone.

Odgovorio je i na pitanje je li bio zabrinut zbog ovog manevra tako blizu obale.

“To je prilično rutinska aktivnost, usmjerena na položaj NATO snaga u odnosu na ukrajinsku krizu. Rusi su patrolirali, procjenjivali su reakciju američke flote.



Ruski brodovi na Jadranu

Bio je tu špijunski brod Vasilij Tatiščev koji je zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, tko koga zasjenjuje”, kaže on.


“Ne smijemo gajiti iluzije: rusko prisustvo je predodređeno da ostane i poveća se. Putin je 31. jula potpisao dokument u kojem Mediteran označava kao strateški: on će biti temelj sukoba s NATO-om i Rusi će održavati stabilnu pomorsku silu. Posebno asertivni na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru.

Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već također u centralnom. Iz tog razloga, nakon onoga što se dogodilo u Jadranu, naredio sam promjenu naše pomorske sigurnosne operacije.

Operacija “Sigurno more” sada je postala “Sigurni Mediteran” i ophodnja se proširila na cijelo područje, ne samo u područjima najbližima Italiji: to je jedini način da imate kontrolu nad situacijom”, rekao je Dragone.

Zanimljivo je kako se sve to događa za vrijeme dok mađarski premijer Viktor Orban odmara na hrvatskoj obali, a s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem sastao se na večeri na Paklinskim otocima.

Tri različite jedinice
Naime, tri različite ruske jedinice ušle su u Jadransko more, gdje se nalazi nosač aviona USS Truman (CVN-75) i njegova borbeno-udarna grupa:

– razarač Admiral Tributs (783) , koji je djelovao u srednjem Jadranu;

– obavještajni brod Vasilij Nikitič Tatiščev (SSV231) ;

– krstarica Varjag (011) koja je djelovala u južnom Jadranu;

U međuvremenu je fregata Admiral Grgorovič (745) djelovala u Jonskom moru.

Italijanska mornarica rasporedila je različite jedinice u Jadranu koje su pomno pratile ruske brodove:

– fregata Bergamini (F590) u srednjem Jadranu

– podmornica Longobardo (S524);

– fregata Marceglia (F597) u južnom Jadranu

– fregata Libeccio (F572) ;

Osim toga, ATR P-72A italijanskog ratnog zrakoplovstva i Boeing P-8A američke mornarice iz Sigonelle sudjelovali su u operacijama kontrole ruskih jedinica.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.