23.8.2022. 11:50
0
"Iran odustao od ključnih zahtijeva za obnovu nuklearnog sporazuma"
Iran je povukao neke od svojih glavnih zahtijeva za obnovu sporazuma o suzbijanju pojedinih aspekata nuklearnog programa Tehreana, među kojima i insistiranje da međunarodni inspektori zaključe istrage njegovog atomskog programa, približavajući mogućnost postizanja sporazuma, saopćio je visoki američki zvaničnik Reutersu.


Sjedinjene Države namjeravaju uskoro odgovoriti na nacrt sporazuma koji je predložila Evropska unija i obnovio bi nuklearni sporazum iz 2015. godine s Iranom, koga je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio i aktuelni čelnik Joe Biden ga nastoji oživjeti.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme, izjavio je da je, iako Teheran tvrdi da je Washington učinio ustupke, Iran odustao od nekih od svojih ključnih zahtijeva.

- Oni su se vratili prošle sedmice i praktično su povukli neke od ključnih prepreka sporazumu - kazao je zvaničnik.

- Smatramo da smo konačno prešli Rubikon i krenuli smo ka mogućnosti povratka sporazumu i odredbama sporazuma koje predsjednik Biden može prihvatiti. Ako smo bliži sporazumu danas, to je zbog toga što se Iran pokrenuo. Oni su popustili u pitanjima od kojih nisu odustajali od samog početka - kazao je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentar na tvrdnje američke strane.

Iran je dugo ustrajavao na svom zahtjevu da Sjedinjene Države ukinu svoju karakterizaciju iranske Revolucionarne garde kao strane terorističke organizacije (FTO), kazao je zvaničnik.

- Rekli smo da to ne možemo učiniti ni pod kakvim okolnostima. Oni su prije mjesec dana počeli ublažavati svoj temeljni zahtjev i rekli su nam da možemo zadržati svoju karakterizaciju Revolucionarne garde, ali da bi voljeli ukidanje brojnih kompanija s te liste koje sarađuju s gardom. Rekli smo nećemo učiniti to - kazao je zvaničnik. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.