24.8.2022. 15:20
0
Macron: Svijet se suočava s 'velikom prekretnicom', limit cijena energenata će se morati ukinuti
Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je upozorio Francuze na teške mjesece koji su pred njima dok se svijet suočava s “velikom prekretnicom”, a vladin portparol Olivier Veran izjavio je da će se limiti cijena energenata morati ukinuti.

Izgleda da će limitiranje cijena energenata, vrijedno više milijardi eura koje je pomoglo domaćinstvima da se suočavaju s divljajućom inflacijom, isteći predstojeće zime, saopćila je vlada. Cijene gasa u Francuskoj trenutno su zamrznute, i sada je na snazi limitiranje cijena energije.

Obje mjere su pomogle da francuska stopa inflacije bude relativno niska u odnosu na druge zemlje u EU, ali su teško opteretile državni budžet.

Štaviše, reforme sheme benefita za nezaposlene i pezionere vjerovatno će izazvati ulične proteste.

Sindikati su brzo odbacili Macronov poziv da se učine žrtve, navodeći da su radnicima potrebne više plate u suočavanju s rastućom inflacijom.

Obraćajući se prvom sastanku vlade nakon ljetne pauze, Macron je izjavio da se svijet suočava s krajem bezbrižnog korištenja roba i resursa “s izvjesnim nemarom”.

- Vrijeme u kome živimo izgleda da je sačijeno od niza kriza, od kojih je svaka teža od prethodne - izjavio je on, misleći na suše, požare i oluje koje su pogodile Francusku tokom ljeta, kao i na rat u Ukrajini i prekide u globalnoj trgovini.

- Sloboda ima cijenu – izjavio je Macron, misleći na Ukrajinu.

- Vjerujem da je ovo kroz šta prolazimo prilično velika prekretnica, velika promjena – kazao je Macron, tražeći od ministara da budu ambiciozni i od Francuza da se suoče s tom novom realnošću, prenosi AFP.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.