26.8.2022. 10:00
0
Rusija troši velike količine prirodnog plina, troškovi energije u Europi rastu
Rusija troši velike količine prirodnog plina koje bi prije izvozila u Njemačku, dok troškovi energije u Europi rastu.

Prema BBC-ju, koji se poziva na analizu kompanije Rystad Energy, postrojenje u blizini ruske granice s Finskom svakoga dana sagorijeva plina u vrijednosti od 8.4 miliona funti.

Znanstvenici su zabrinuti zbog količina ugljen dioksida i čađe koje stvara novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Portovaji, sjeverozapadno od Sankt-Peterburga.

Građani Finske su ranije ovog ljeta na horizontu vidjeli veliki plamen, a znanstvenici su izvijestili o značajnom povećanju topline koja dolazi iz postrojenja. Iako je spaljivanje, odnosno izgaranje plina normalan proces, razmjeri sagorijevanja plina u objektu bili su bez presedana, kažu stručnjaci.

"Nikada nisam vidjela da neko LNG postrojenje toliko bukti. U lipnju smo zabilježili veliku razinu izgaranja. I nikako da stane. Ostala je nenormalno visoka", rekla je Jessica McCarty, stručnjakinja za analizu satelitskih podataka sa Sveučilišta Miami, prenosi Index.hr.  


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.