26.8.2022. 12:20
0
Visoki zvaničnici Turske, Finske i Švedske nastavljaju razgovore o sigurnosnim pitanjima
Očekuje se da se zvaničnici iz Turske, Finske i Švedske u petak sastanu na još neobjavljenoj lokaciji u Finskoj kako bi raspravljali o rješavanju sigurnosnih pitanja koje je postavila Turska kao preduslov za pridruženje dvije nordijske zemlje vojnom savezu NATO.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto saopćio je ranije da sastanak između zvaničnika ima za cilj uspostavu kontakata i određivanje ciljeva saradnje između tri zemlje na koju su pristale potpisivanjem memoranduma o razumijevanju na madridskom samitu NATO-a krajem juna.

Dvije nordijske zemlje prijavile su se za članstvo u NATO-u, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s protivljenjem iz Turske koja ih optužuje za uvođenje embarga na oružje Ankari i podršku grupama koje smatra terorističkim.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio je od Švedske i Finske da izruče osumnjičene koje Ankara traži pod optužbama za terorizam, dok nordijske zemlje tvrde da nisu pristale na bilo kakva izručenja potpisivanjem memoranduma.

Finsko ministarstvo vanjskih poslova nije se oglasilo povodom današnjeg sastanka, odbijajući da objavi njegovu lokaciju i vrijeme.

- Ovo je pitanje sigurnosti. Ukoliko objavimo gdje se visoki turski zvaničnici nalaze, i u koje vrijeme, mi bismo stvorili prilično nemarnu sliku o nama – izjavio je Haavistov državni sekretar Jukka Salovaara za finskog javnog emitera programa YLE, prenosi Reuters. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.