27.8.2022. 15:31
0
SAD imenuju ambasadora za Arktik zbog ruske prijetnje
Sjedinjene Države planiraju imenovati ambasadora za Arktik, usred pojačane ruske vojne aktivnosti u regiji.

Ambassador-at-large bit će postavljen kako bi unaprijedio američku politiku u sjevernom polarnom regionu, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u petak na prijetnju koju Rusija predstavlja u sjevernim polarnim regijama.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog kineskog ulaska na Arktik, prenosi BBC.

Novi američki ambasador sarađivat će sa sedam drugih arktičkih zemalja - Kanadom, Danskom, Finskom, Islandom, Norveškom, Švedskom i Rusijom - kao i sa domorodačkim grupama i drugim dionicima, rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

Mir i stabilnost u regionu su od "ključnog strateškog značaja" za SAD i prioritet za državnog sekretara Antonija Blinkena, dodao je on.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.