29.8.2022. 20:44
0
Dramatično upozorenje: Plina možda neće biti godinama
Direktor naftnog giganta Shella, Ben van Beurden, upozorava da bi Evropa mogla biti suočena s ograničenim pristupom energentima i duže od samo jedne zime.

Kako piše Reuters, čelnik najveće evropske naftne kompanije smatra da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cijene plina prošle sedmice skočile na rekordne razine u jeku dodatnih smanjenja ruskih isporuka, što je signal da bi cijeli kontinent mogao zaglibiti u dubokoj recesiji.

“Kriza će dovesti na kušnju solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena odlučivati o načinu na koji će osigurati nastavak rada ključnih industrijskih sektora. Pritisci na snabdijevanje energentima vjerovatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu”, kazao je Van Beurden.

“Sasvim je moguće da je pred nama nekoliko zima tokom kojih ćemo morati iznalaziti rješenja kroz uštede, redukcije i vrlo brz pronalazak alternativa. Da će razdoblje pred nama biti na neki način lako ili da će sve brzo završiti, mislim da je to fantazija koju bismo trebali ostaviti po strani”, zaključio je prvi čovjek Shella.

(A. Balićevac)

PlinEvropa
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.