29.8.2022. 20:54
0
Talibanski zvaničnici nastoje sklopiti sporazum s Rusijom o uvozu benzina
Talibanska vlada je u završnoj fazi pregovora u Moskvi o uslovima ugovora za Afganistan o kupovini benzina od Rusije, rekli su afganistanski zvaničnici Reutersu.

Habiburahman Habib, portparol afganistanskog ministarstva ekonomije, potvrdio je da je zvanična delegacija kojom predsjedava ministarstvo trgovine u ruskoj prijestolnici i finalizirala ugovore o isporuci pšenice, plina i benzina, odnosno nafte.

- Oni su u pregovorima s ruskom stranom - rekao je on u poruci Reutersu, dodajući da će saopćiti detalje nakon što pregovori budu završeni.

Izvor iz ureda ministra trgovine i industrije rekao je Reutersu da su zvaničnici iz njegovog ministarstva i ministarstva finansija ostali u Moskvi kako bi radili na ugovorima nakon posjete ministarske delegacije ovog mjeseca.

Posjeta dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države pokušavaju uvjeriti druge nacije da smanje upotrebu ruske nafte.

I Rusija i Afganistan predvođen talibanima trpe ekonomske sankcije međunarodnih vlada, uključujući Sjedinjene Države.

Nijedna strana vlada, uključujući Moskvu, formalno ne priznaje talibansku administraciju, a afganistanske banke su bile sputane sankcijama zbog kojih većina međunarodnih banaka nije spremna da obavlja transakcije sa afganistanskim bankama.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.